Historien om kokosnøttbriketten

Fra kokosnøtt til grillbrikett
En kokospalme lever i ca. 100 år, og fra 10-års alder gir hver palme årlig 50-70 nøtter. Disse nøttene blir høstet av lokale bønder, og tradisjonelt har det hvite kjøttet blitt utnyttet til kokosmelk, olje og masse. Nå reiser vår samarbeidspartner i Indonesia rundt mellom ca. 100 ulike øyer og lærer bøndene å gjøre om kokosnøttskall til råstoff for grillbriketter. Dermed klarer vi også å utnytte skallet, som tidligere ble sett på som søppel.

Råvarene hentes til fabrikken i Jakarta, hvor de males opp og tilsettes mineraler før de presses sammen til briketter og tørkes. Disse pakkes manuelt i plast og kartong før de sendes til oss. Fabrikken i Jakarta sysselsetter ca. 60 ansatte, og råvarene kjøpes av bønder som får en sårt tiltrengt ekstrainntekt på et produkt som tidligere bare ble kastet.

Kokos for miljøet
1. Hver kokospalme forbruker årlig vesentlig mer CO2 i sin fotosyntese enn det som frigjøres ved brenning av de 50-70 kokosnøttene som palmen gir.
2. Gjennom å utnytte kokosnøttskall gjenvinnes et produkt som tidligere ble kastet.
3. Dyrket mark i Baltikum, Polen, Asia og Afrika kan benyttes til matproduksjon i stedet for trevirke til kullproduksjon.
4. Ved produksjon av vanlig grillkull/grillbriketter brukes det 6-7 kilo trevirke pr. kilo ferdig kull.
Ved produksjon av BARBECO Hurtigbrikketter brukes kun 3,3 kilo kokosnøttskall pr. kilo ferdig kull.
5. Effektiv pakking fører til vesentlig mindre transportbehov. En pall med 2,5 kilo sekker trekull rommer ca. 80 poser, mens en pall med tilsvarende BARBECO briketter rommer 600 poser.
6. Kokosnøttskall er en enorm ressurs som kan utnyttes uten at det går ut over noe. Bare i Indonesia høstes det årlig ca. 16 milliarder kokosnøtter. Potensialet er stort for utvikling, også for andre land som har kokospalmer.